fbpx

Chat GPT-4

De technologische ontwikkelingen gaan enorm snel. Vooral als we kijken naar de zelflerende robot die al een tijdje online functioneert. Het belangrijkste kenmerk van het nieuwste model dat OpenAI heeft uitgebracht is dat GPT-4 moeilijke problemen met grotere nauwkeurigheid kan oplossen, dankzij zijn bredere algemene kennis en probleemoplossende vermogen. In deze blog bespreken wij de tien belangrijkste verbeterde functies. Zoals meestal in technologie zijn er geen compleet nieuwe functies bij gekomen, alleen een aantal aspecten die zijn verbeterd. Zodanig dat het bijna nieuw lijkt. 


Voordat er in detail verteld wordt wat er verbeterd is aan GPT is het misschien handig om eerst uit te leggen wat GPT nou daadwerkelijk is. Maar aan wie kan je dat nou beter vragen dan aan chat GPT zelf? Dit is wat GPT over zichzelf verteld: 

“Ik ben chat GPT, een groot taalmodel dat is getraind door OpenAI.” Ik ben ontworpen om mensachtige taal te begrijpen en te genereren, en ik kan worden gebruikt voor een breed scala aan natuurlijke taalverwerkingstaken, zoals het beantwoorden van vragen, het vertalen van talen, het samenvatten van tekst en het genereren van tekst. “Ik ben getraind op een groot corpus van tekstgegevens en ik gebruik diepe leertechnieken om antwoorden te genereren op invoertekst.“


De belangrijkste veranderingen van GPT-4 zijn de volgende:

 1. GPT-4 is creatiever en meer samenwerkingsgericht dan ooit tevoren. Het kan gebruikers creatieve en technische schrijftaken genereren, bewerken en herhalen, zoals het componeren van liedjes, het schrijven van scenario’s of het leren van de schrijfstijl van een gebruiker.

 2. GPT-4 overtreft Chat GPT in zijn geavanceerde redeneer mogelijkheden.

 3. GPT-4 presteert beter dan Chat GPT door te scoren in hoger geschatte percentielen onder testpersonen. In navolging van het onderzoekspad van GPT, GPT-2 en GPT-3 maakt de deep learning-benadering gebruik van meer gegevens en meer berekeningen om steeds geavanceerdere en capabele taalmodellen te creëren.

 4. GPT-4 kan afbeeldingen als invoer accepteren en bijschriften, classificaties en analyses genereren. OpenAI is nog deze functie nog wel aan het verbeteren en is dus nog een onderzoekvoorbeeld en niet publiekelijk beschikbaar.

 5. GPT-4 kan meer dan 25.000 woorden aan tekst verwerken, waardoor use cases mogelijk zijn zoals het maken van lange formulieren, uitgebreide gesprekken en het zoeken en analyseren van documenten. Dat betekent dus dat je twee keer zoveel context in GPT-4 kan zetten dan in de vorige modellen. 

 6. logisch redeneren – Je kan een ingewikkelde vraag stellen aan dit programma waarna je een antwoord krijgt met een uitgebreide uitleg en niet geheel onbelangrijk het correcte antwoord.  Ook kan je multiple choice vragen stellen aan GPT-4. Het is niet dat je dat niet kon vragen aan het vorige programma (chat GPT-3.5), maar dit programma geeft het verkeerde antwoord. In het kort stijgt GPT-4 boven alle andere modellen uit in logisch redeneren. 

Grappen – Dit model kan grappen begrijpen en uitleggen. 

 1. Natuurkunde – GPT-4 zal beter antwoord kunnen geven op natuurkundige vragen.

 2. Wiskunde – Het huidige model is niet geavanceerd in wiskunde, maar het nieuwe model is daar veel beter in. Stel je voor hoe handig dat gaat zijn voor financiële assistenten en wiskundeleraar die beschikbaar zijn in je zak. 

 3. Beter geheugen – Gpt-4 kan langere gesprekken voeren als Gpt-3.5. De nieuwe versie kan tot wel 25.000 woorden verwerken terwijl dit eerst nog maar 3.000 woorden was.Dit zijn niet de enige, maar wel de belangrijkste vooruitgangen van GPT-4. GPT-4 heeft natuurlijk nog talloze opties die je kan gebruiken, zoals computercode schrijven voor een discord bijvoorbeeld, vragen beantwoorden, essays schrijven, lange teksten analyseren, teksten inkorten en versimpelen, natuur- en wiskundige vragen beantwoorden, een bestaand artikel samenvatten en nog veel meer. Je kan met GPT alles creëren net zoals je met een partner zal doen, GPT is je online partner! Het model verslaat de gemiddelde mens op heel veel aspecten, maar is nog niet net zo slim als de slimste mens. Toch is het een apart idee dat een computerprogramma nu al slimmer is dan de gemiddelde mens en alleen maar verder blijft ontwikkelen. Zijn jullie geïnteresseerd in de gevaren die GPT ontwikkelingen met zich mee kunnen brengen? Laat het ons weten, dan schrijven we daar binnenkort ook een blog over. 


OpenAI heeft zes maanden besteed aan het veiliger en beter afgestemd maken van GPT-4. GPT-4 reageert 82% minder snel op verzoeken om niet-toegestane inhoud en produceert 40% meer feitelijke antwoorden dan GPT-3.5 op hun interne evaluaties. 

GPT-4 maakt geen gebruik van real-time data, de data cutoff van GPT-4 is september 2021. Dus wanneer je vraagt wie de world cup van 2022 heeft gewonnen, kan dit model je dat niet vertellen.


Je ziet ook dat steeds meer buitenstaanders gebruikmaken van GPT. In de toekomst zal er niet één platform zijn waar je geen gebruik kan maken van GPT. Er zijn zelfs een aantal organisaties die hebben samengewerkt met GPT-4 om een product te ontwikkelen. Dat zijn de volgende organisaties: 

 • Duolingo – GPT-4 verdiept het gesprek op Duolingo 

 • Bemyeyes – zij gebruiken GPT-4 om visuele toegankelijkheid te transformeren. 

 • Stripe – Stripe maakt gebruik van GPT-4 om de gebruikservaring te stroomlijnen en fraude te bestrijden 

 • Morgan Stanley – vermogensbeheer zet GPT-4 in om zijn enorme kennisbasis te organiseren

 • Khan Academy – Zij onderzoeken het potentieel van GPT-4 in een beperkt pilotprogramma

 • De regering van IJsland – Hoe IJsland GPT-4 gebruikt is om zijn taal te behouden. Hoewel de meeste van de ongeveer 370.000 inwoners Engels of een andere tweede taal spreken, heeft de integratie met de Verenigde Staten en Europa de moedertaal van het land, het IJslands, in gevaar gebracht. Tegenwoordig wordt er steeds meer gevreesd dat als het IJslands over een paar generaties niet de standaardtaal van het land kan blijven in het licht van de snelle digitalisering, de taal de facto met uitsterven wordt bedreigd. 


Zoals nu wel duidelijk is geworden heeft GPT-4 dus enorm veel functies en potentie. Niet alleen voor de normale burger, maar ook voor de bedrijvenwereld. 


OpenAI heeft zes maanden besteed aan het veiliger en beter afgestemd maken van GPT-4

Ook beter gezien worden?

Bel ons

Bel ons

Hoofdkantoor

Boogschutterstraat 1

7324AE, Apeldoorn

Etage 7

Verified by MonsterInsights